maanantai 7. helmikuuta 2022

Mistä rehut tulevat Farmille?

Mitä Farmin eläimet syövät?

Tahko Farmin eläimet syövät heinää, ja lisärehuina kauraa tai ohraa. Eläimillemme annetaan jonkin verran myös ostorehua ruokinnan lisänä


Heinä

Kaikkien Farmin eläinten päärehu on säilöheinä.

Farmin heinän tuottaa heinänviljelijä Aarne Soininen Kangaslahdelta. Hän käyttää heinänviljelyssä paikallista ostosiementä. Heinäpellot kynnetään ja äestetään, niin ei tarvita runsasta rikkakasvien torjuntaa. Tarvittaessa heillä sitä joudutaan käyttämään, mutta harvoin ja vähäisissä määrin.

Säilöheinää kuluu Farmilla noin 70 isoa pyöröpaalia vuodessa. Heinän kulutus on keskimäärin 1-2 pyöröpaalia viikossa. Yhden pyöröpaalin paino on noin 350 – 400kg. Pyöröpaalit on ympäröity paalimuovilla, ja heinään on lisätty säilöntäainetta jotta se säilyy syötävänä pidempään. Farmilla on tarkoitus jossakin vaiheessa siirtyä käyttämään pienempiä heinäpaaleja, mutta toistaiseksi käytämme näitä isoja.

Paalit toimitetaan Farmille isoissa erissä (noin 20-30 paalia kerrallaan) kuorma-auto(i)lla. Tämä tapahtuu heinänviljelijän alihankkijan toimesta.

Hevoset saavat pihattotarhaansa kokonaisen paalin edellisen loputtua ja muille eläimille viedään säilöheinät kottikärryillä avatusta pyöröpaalista.


  
Vasemmalla säilöheinää paalissa, oikealla avattu paali. Kuva: Hanna Kraft (2021)


Kaura

Kauraa syövät Farmilla laamat, alpakat, possut, kanat sekä ankat.

Kaura viljellään ja käsitellään perinteisin menetelmin.

Farmille tuleva kaura ei ole luomua. Kaura on Perttu -lajiketta ja viljelijä ostaa itselleen vuosittain uuden erän kauranjyviä (sertifioituja). Kaura viljellään kynnettyyn ja äestettyyn peltoon keväällä. Kasvuaikana kaurapelto käsitellään kasvinsuojelu- ja kasvunsäädeaineilla (CCC).

Kauran kuljettaa Farmille viljelijä itse omalla kuorma-autollaan. Kaura on suursäkeissä, jotka painavat noin 500-1000kg/säkki. Farmilla kuluu kauraa kaksi suursäkillistä vuodessa.


Ohra

Ohraa Farmilla syövät ankat, kanat sekä possut.

Ohran viljelijällä on sekä luomu- että perinteisiä peltoja viljelyksessään. Ohra on lajikkeeltaan SW Mitjaa, Meliusta, Aukustia tai Harildia. Ohrapellot ovat talvella kasvipeitteiset. Keväällä ne muokataan (kynnetään ja äestetään) ennen kylvöä. Kasvukaudella viljelijä käyttää tavanomaisia menetelmiä rikkakasvien torjunnassa.

Ohran kuljetus Farmille tapahtuu viljelijän omalla peräkärryllä. Ohra on yleensä noin 600-700 kg:n suursäkissä. Farmilla ohraa kuluu noin yksi suursäkillinen vuodessa.


Ohra ja kaura säilytetään Farmilla suursäkeissä. Kuva: Hanna Kraft (2021)

 

Muut rehut

Farmin hevoset saavat säilöheinän lisäksi myös Mineral Plus -pellettiä ja suolaa. Alpakat saavat poropellettiä kauran lisäksi, ja ankoille ja kanoille annetaan kaura-ohraseoksen seassa mysliä ja kanankalkkia. Minipossut saavat ADE -vitamiinipellettejä aina aamuruoan yhteydessä. Kissoille ostetaan märkä- ja kuivaruokaa.

Nämä lisärehut ostetaan yleensä Nilsiän Hankkijalta. Niiden kulutus on säännöllistä, mutta melko vähäistä joten niitä ei osteta suuria määriä kerrallaan.

Heräsikö lisäkysymyksiä eläinten ruokinnasta? Kerro kommenteissa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mistä rehut tulevat Farmille?

Mitä Farmin eläimet syövät? Tahko Farmin eläimet syövät heinää, ja lisärehuina kauraa tai ohraa. Eläimillemme annetaan jonkin verran myös os...