maanantai 7. helmikuuta 2022

Hevoset

Kaikki Farmin hevosista

Missä hevoset asuvat ja miten niitä Farmilla hoidetaan?

Farmilla on tällä hetkellä viisi hevosta - kaksi ponikokoista ja kolme suurempaa. Kaikki hevoset ovat asiakaskäytössä, eli niiden työ on olla ratsuina eri ikäisille ja tasoisille ratsastajille Farmin ratsastussafareilla ja talutusratsastuksissa.


Prinssi pihaton katoksessa. (Kuva: Hanna Kraft)

Farmin hevoset asuvat pihatossa, johon kuuluu pihattokatos ja pihattotarha. 

Katosta hevoset tarvitsevat tuulensuojaksi, ikävän sään suojaksi sekä kostealla kelillä makuupaikaksi. Meidän hevoset ovat aika sitkeitä eivätkä kovin paljoa vietä aikaa katoksessa, mutta tämä riippuu paljon hevosesta. Katos (noin 40m2) on avoin yhdeltä sivulta, ja sinne saa tarvittaessa kaksi ulkokarsinaa (eivät ole olleet juurikaan meillä käytössä, ei ole ollut tarvetta).

Katoksessa käytämme kuivikkeena olkea. Keräämme päivittäin katoksesta hevosten lannat pois. Kostea pissaolki ja muu hevosten jalkojen alla muussaantunut kuivike jää kuivan oljen seassa katokseen. Uutta olkea lisätään tämän "patjan" päälle aina tarvittaessa. Keväällä kun routa on sulanut, tyhjennämme pihattokatoksen kokonaan. Katos pestään ja desinfioidaan, ja kuivitetaan täysin uudella oljella.


Pihattokatoksen parhaita puolia <3 (Kuva: Hanna Kraft)

Meillä on todettu toimivaksi pihattotyyppinen talli, jossa hevoset ovat koko ajan ulkona ja saavat päättää itse milloin liikkuvat. Pihattotarha on noin 2500m2. Hevoset pääsevät vapaasti liikkumaan katokseen ja tarhaan, syömään ja juomaan. Kun hevoset saavat liikkua vapaasti, niillä esiintyy esimerkiksi aika vähän ikäviä tempauksia ratsastajien kanssa. Pihattotarha siivotaan katoksen lailla päivittäin hevosten lannasta.

Pihattotarhassa on hevosilla heinähäkki jonka luona ne viettävät eniten aikaa. Farmin hevoset saavat syödä heinää vapaasti, rajoittamatta. Ne ovat siksi kaikki vähän pullukoita... Olemme nähneet sen kuitenkin parempana vaihtoehtona kuin rajoitetun heinänsaannin, sillä syöminen on sekä tekemistä hevosille että niiden suolisto pysyy paremmassa kunnossa kun se ei ole ilman rehua liian kauaa. Farmin hevoset saavat rankempina sesonkikausina heinän lisäksi Hevosten Mineral Plus -kivennäispellettiä pienen määrän päivittäin. Pihattokatoksessa on hevosille nuoltavaksi suolakivi ja mineraaliämpäri. Muita rehuja nämä eivät sitten tarvitsekaan! Vettä hevoset saavat pihaton vesiautomaatista. Juomapaikka on eri paikassa kuin heinähäkki, jotta ruokailunkin yhteydessä hevoset saisivat liikettä.


Farmin hevoset hoidetaan heppahallissa. (Kuva: Hanna Kraft)


Varustehuoneesta löytyy mm. hevosten varusteet. (Kuva: Hanna Kraft)


Hevoset hoidetaan ja varustetaan heppahallissa, jonne on pääsy suoraan pihattokatoksesta. Heppahallin yhteydessä on lämmin varustehuone, josta löytyy kaikki hevosten ja ratsastajien tarvitsemat varusteet. Farmilla hevosten hoitaminen ja varustaminen tehdään yleensä ohjaajan toimesta tai vähintään ohjaajan valvonnassa.

Hevosten päivittäiseen hoitoon kuuluu niiden pihattotarhan ja katoksen siivoamisen lisäksi päivittäinen tarkistus. Se on helppo tehdä pihaton siivouksen yhteydessä, tai jos hevosella on ratsastuspäivä niin varustamisen yhteydessä. Hevoset tarkistetaan silmämääräisesti onko niille tullut haavoja tai muita vastaavia. Lisäksi katsotaan hevosta kokonaisuutena, onko se normaalia vaisumpi/vireämpi tai onko sen olemuksessa jotakin muuta normaalista poikkeavaa. 

Farmin hevoset harjataan aina ennen ratsastusta. Se tehdään siksi, että hevosten varusteiden alle ei jäisi likaa hankaamaan hevosen ihoa rikki. Farmin hevoset asuvat kaikki samassa paikassa ja kenelläkään ei ole ihosairauksia, niin niillä on yhteiset harjat. Joskus joku hevosista on saattanut pyöriä oikein mutaisessa paikassa, niin se sitten pestään kesäisin vesiletkulla tai talvella vedellä ja pesusienellä. Harjaaminen on myös hyvä tapa käydä hevosen ihon kunto kokonaisuudessaan läpi.


Silli hammaslääkärissä. (Kuva: Hanna Kraft)

Hevosille tehdään myös säännöllisesti suurempia hoitotoimenpiteitä. Eläinlääkäri käy noin puolen vuoden välein Farmilla. Hän raspaa hevosten hampaat ja huolehtii niiden rokottamisesta. Eläinlääkäriltä saamme myös matolääkkeet, jotka meidän hevosille annetaan yleensä alkutalvella kun maa on jäätynyt. Hevosemme myös kengitetään koska monet ratsastusreiteistämme ovat melko kovapohjaisia. Kengittäjä käy vuodenajasta riippuen joko kahdeksan tai kuuden viikon välein lyhentämässä hevosten kaviot ja laittamassa uudet hevosenkengät paikoilleen.


Hevosten esittely

Seuraavasta videosta näette lyhyen alkuesittelyn hevosistamme :) 

Seuraavaksi sitten yksityiskohtaisempaa tietoa meidän polleista:


Prins Fra Pyhälä "Prinssi"
Syntymäpäivä: 26.5.2009

Rotu: islanninhevonen

Koko: n.120cm

Luonne: Utelias ja ystävällinen. Omapäisyyttä löytyy myös, mutta nöyrtyy äkkiä. Sillin kaltainen nipistelijä välillä, mutta kunnioittaa kyllä ihmisen tilaa. Laiskahko ratsastaa. Joskus saa virtapiikkejä ja innostuu kunnolla :) Osaa kaikki askellajit hyvin. Islanninhevosaskellaji töltti löytyy.


Piispalan Tuisku "Tuisku"


                    


Syntymäpäivä: 16.6.2010

Rotu: suomenhevonen

Koko: n.160cm

Luonne: Herkkä ja superkiltti, melko rohkea. Energiaa löytyy tarvittaessa! Ravitaustainen, laukka vielä hyvin pitkää ja kovavauhtista.


Sippitili R "Silli"


                


Syntymäpäivä: 8.7.2014

Rotu: suomenhevonen

Koko: n.150cm

Luonne:  Kovapäinen ja halutessaan energinen. Hieman epäkunnioittava jos sen antaa olla sellainen. Ärsyttävä leikkikaveri, kun lempipuuhaa on kaiken ottaminen suuhun... Sillissä on meillä vielä eniten tekemistä sen ratsun uralla. Käynti ja ravi sujuu melko hyvin, mutta laukkaamisessa on vielä tekemistä. Ravitaustainen.

Hovin Hurma "Hurma"


                


Syntymäpäivä: 6.5.2010

Rotu: suomenhevonen

Koko: n.150cm

Luonne: Dramaattinen. Rohkea ja ystävällinen yleensä, mutta joskus tilanne vie hevosta eikä toisinpäin. Osaa melko hyvin kaikki askellajit. Ravitaustainen.

Mette Maj "Martta"


                


Syntymäpäivä: 11.6.2010

Rotu: risteytysponi (arabi - orlov- connemara - vuonohevonen)

Koko: n. 120cm

Luonne: Ystävällinen. Välillä säikky mutta yleensä rauhallinen. Ei ole Farmin oma hevonen mutta on kaikessa Farmin toiminnassa mukana. Martalla on hyvä perusosaaminen ratsuhommissa.


Tässä oli lyhyt infopaketti meidän hevosista! Joku näistä voi olla sinun ratsusi, jos tulet joskus Farmille kokeilemaan ratsastusta :)

Kysy kommenteissa lisää, mikäli heräsi hevosista kysyttävää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mistä rehut tulevat Farmille?

Mitä Farmin eläimet syövät? Tahko Farmin eläimet syövät heinää, ja lisärehuina kauraa tai ohraa. Eläimillemme annetaan jonkin verran myös os...