lauantai 12. kesäkuuta 2021

Miten Farmia on kehitetty ympäristöystävällisemmäksi?

Farmi on ollut mukana Tahkon alueen STF-hankkeessa (Sustainable Travel Finland) nyt vuoden verran. Farmille tehtiin hankkeen alussa alkukartoitus, jossa tarkasteltiin yrityksen lähtötilannetta. Mitä ekotekoja Farmilla oltiin jo tehty, ja mitä kehitettävää vielä olisi? Farmin alkutilanteesta voit lukea lisää aiemmista postauksista :)

Jokainen hankkeessa mukana oleva yritys käy läpi STF-polun, jonka avulla yritys voi kehittää ja seurata omaa kestävää toimintaansa. Polkuun kuuluu useita vaiheita:

Ensimmäinen vaihe, yrityksen ja henkilökunnan sitouttaminen, tapahtui jo viime kevään ja syksyn aikana kun Farmin väki allekirjoitti Kestävän matkailun sitoumuksen sekä teki oman yrityskohtaisen sopimuksen ympäristötoiminnan kehittämisestä. Toinen vaihe, Farmin nykytilanteen itsearviointi, toteutettiin Ekokompassi-ympäristöohjelman alkukartoituksen yhteydessä ja toteutimme myös toisen hieman laajemman itsearvioinnin STF-hankkeen kautta.  

Arvioinnin jälkeinen vaihe STF-polulla on yrityksen kehittämissuunnitelma. Kehittämissuunnitelmaan yritys listaa toimenpiteitä, joita toteuttamalla yrityksestä tulee yhä vastuullisempi. Toimenpiteet voivat koskea niin ympäristöllistä, taloudellista kuin sosiaalistakin kehittämistä. Farmin kehittämissuunnitelmaan kuului yhtenä laajempana toimenpiteenä Ekokompassi-sertifikaatin hakeminen. Ekokompassi -sertifiointi viittaa ennen kaikkea hyvään ympäristötoimintaan. 

Farmi sai sertifikaatin toukokuussa 2021.

Ekokompassi-sertifiointi näyttää tältä. Kuva: Ekokompassi


Farmin Ekokompassi -sertifioinnin saamiseksi Farmi teki seuraavia toimenpiteitä:

Paransimme jätteiden kierrätystä Farmilla. Farmin työntekijöiden tiloihin laitettiin erilliskeräykset lasi-, metalli-, biojäte-, pahvi-, ja paperijätteelle. Puujätteelle, isommalle metalliromulle ja sekajätteelle Farmilla oli jo valmiiksi keräyspaikat. Farmille hankittiin myös oma komposti, jota hyödynnämme Farmin omassa käytössä. Farmille tehtiin oma jätehuoltosuunnitelma, jonka mukaan jätteiden kierrätys myös jatkossa tapahtuu. Kemikaalit ja muut erillään säilytettävät aineet saivat oman kaappinsa ja luetteloitiin.


Farmille hankittiin oma komposti. Kuva: Hanna Kraft (2021)

Farmille tehtiin pienet "puutarhapenkit", joissa ryhdytään viljelemään salaattia, porkkanaa ja hernettä. Lisäksi teemme viljapenkin, jossa kasvatamme neljää viljaa: ohraa, kauraa, ruista ja vehnää. Salaatit, porkkana ja herne syötetään Farmin eläimille kesän aikana, ja mikseivät ihmisetkin siitä sadosta osansa saisi! Viljapenkin avulla välitämme asiakkaillemme tietoa muun muassa viljan viljelystä ja Suomessa viljeltyjen viljakasvien ulkonäöstä kasvun eri vaiheissa.


Farmin vanhoihin kukkapenkkeihin tehtiin pienet kasvimaat. Kuva: Hanna Kraft (2021)


STF-Hanketyö jatkuu yhä Farmilla. Kun ympäristöasiat alkavat olla jo paremmalla mallilla, alamme työstämään yhä ahkerammin muun muassa yrityksemme sosiaalista vastuullisuutta.

Hyvää kesää kaikille lukijoillemme!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mistä rehut tulevat Farmille?

Mitä Farmin eläimet syövät? Tahko Farmin eläimet syövät heinää, ja lisärehuina kauraa tai ohraa. Eläimillemme annetaan jonkin verran myös os...