lauantai 7. marraskuuta 2020

Voiko maatila olla ympäristövastuullinen?


Tänä vuonna 2020 on Tahko Farmilla aloitettu tohinalla ympäristötyö.

Olemme lähteneet mukaan Sustainable Travel Finland -hankkeeseen sekä rakentamaan Farmille omaa ympäristösertifiointia: Ekokompassia. STF-hankkeesta ja Ekokompassista saat lisätietoa seuraavista linkeistä:

STF: STF Finland

Ekokompassi: Ekokompassi

Farmi on keväällä 2020 allekirjoittanut Kestävän matkailun sitoumuksen. Sitoumuksessa luvataan kehittää yrityksen toimintaa vastuullisemmaksi ja kestävämmäksi kaikilla vastuullisuuden osa-alueilla.

Tahko Farmin yrittäjät ovat myös yhdessä allekirjoittaneet sopimuksen, jossa sitoutuvat kehittämään omaa ja yrityksen toimintatapoja yhä vastuullisemmaksi.


Kehitämme Ekokompassi -sertifikaattia. Kuva: Ekokompassi


Farmilla on jo jonkin verran tehty töitä ympäristön eteen.

Eläinten lannat kerätään säännöllisesti eläinten tarhoista, jotta ravinteita joutuisi maahan mahdollisimman vähän ja eläintilat pysyisivät siisteinä. Lannat säilytetään isoissa konteissa. Täydet kontit viedään Tahkon lähikylälle Kinahmiin, jossa viljelijä laittaa lannan peltoon lannoitteeksi.

Ylimääräinen heinä- ja olkijäte laitetaan eri konttiin. Näiden konttien sisältö menee Tahkon Rinteille, rinteiden tasoitteeksi.

Jätevesi menee Farmin eläintiloista omaan sakokaivoon, joka tyhjennetään tarvittaessa. Sakokaivon sisältö kelpaa pelloille levitettäväksi. Farmin WC:t, keittiö ja muut sosiaalitilat on yhdistetty kaupunkin jätevesijärjestelmään.


Sinisiä kontteja täyttyy vuodessa noin 3 kpl. Kuva: Hanna Kraft


Farmilla on pyritty tehokkaaseen energiankäyttöön. Farmilla on pihassa liiketunnistimilla toimivat LED-valot. Muutenkin valoja pyritään pitämään päällä mahdollisimman vähän. Kesällä valoja ei tarvita juuri lainkaan. Vain muutamassa aitauksessa on sähkölanka käytössä.

Eläintila lämpiää talvella koneellisen ilmanvaihdon avulla. Osittain tilaa lämmittävät itse eläimet.

Veden kulutus Farmilla on suurta, mutta kustannuksia helpottaa se että eläinten vesi tulee suurimmalta osin lähteestä Tahkon rinteiltä.


Lähdevettä on ihana juoda. Kuva: Hanna Kraft


Vastuulliseen ympäristötoimintaan kuuluu myös ihan tavanomaiset jokaisen tehtävissä olevat toimenpiteet. Kerätään pihasta ja ympäristöstä roskat sekä pidetään tilat muuten siisteinä. Käyttämättömät koneet ja laitteet pidetään omissa varastoissaan.

Jätehuollossa Farmi on vielä lapsenkengissä. Tällä hetkellä Farmin talousjätteet ja heinäpaalien muovit menevät sekajätteeseen...

Jätehuoltoa Farmille ollaan kuitenkin kehittämässä hankkeen avustuksella! Olemme suunnitelleet oman kompostin hankkimista ja olemme tehneet muulle talousjätteelle jätehuoltosuunnitelman. Osittain pääsemme jo heti toteuttamaan suunnitelmaa, mutta osittain joudumme vielä odottelemaan Tahkon alueen jätehuollon kehittymistä isommassa mittakaavassa.

Farmilla käytetään hyvin vähän kemikaaleja, jotka kuormittaisivat ympäristöä. Muutamia kemikaaleja on: Farmin eläintiloissa käytetään desinfiointijauhetta, ja kärpästen torjunnassa kärpäsmyrkkyä. Lisäksi sosiaalitilojen siistinä pitämisessä käytetään siivousaineita. Näille aineille on Farmilla oma kaappinsa.Eläimet arvostavat siistiä ympäristöä. Kuva: Hanna Kraft


STF- ja Ekokompassitoiminnassa Farmille tehdään kartoituksia, joiden perusteella huomataan ympäristötoiminnassa kehitettävät osa-alueet. Kartoituksissa nähdään muun muassa, mikä on Farmin energiankulutus, jätteen määrä ja hiilijalanjälki! Mielenkiinnolla odotamme, mitä tuloksia saamme nyt ja miten luvut muuttuvat tulevaisuudessa kun pystymme toimimaan vielä ympäristöystävällisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mistä rehut tulevat Farmille?

Mitä Farmin eläimet syövät? Tahko Farmin eläimet syövät heinää, ja lisärehuina kauraa tai ohraa. Eläimillemme annetaan jonkin verran myös os...